Keresztes Dóra
" Falra mondok képeket" című kiállítása

 
A Színháztörténeti és Színészmúzeum őszi időszakos kiállítását a gyermekekre és a Weöres Sándor művészetét kedvelő felnőttekre gondolva szervezte meg: az ismert festő- és
grafikusművész, animációsfilm-rendező, Keresztes Dóra kiállításán Weöres Sándor A holdbeli csónakos c. meséjének a budapesti Nemzeti Színház-i előadásához készített látványterveiből valamint a költő művei ihlette versillusztrációiból és  animációs filmjeiből ( Holdas film, Garabonciák )válogat.
 


A magyar meseirodalom egyik legszebb alkotása Weöres Sándor A holdbeli
csónakos c. mesejátéka, amely a vásári bábjátékok humorát és mitikus mesék izgalmát szövi egybe.

 

 

 

A kalandos játék főszereplői a magyar vásári bábjáték hősei, Vitéz László, Paprika Jancsi, Bolond Istók a  mesés ősidőben" a legkülönbözőbb mitológiai tereken át kalandoznak ( a keleti ős-Magyarország, Szkítia, Kína, Keltaország, Spárta).
 
 
Jégapó lánya, Pávaszem királykisasszony kezéért a világ leggazdagabb, leghatalmasabb királyai versengenek, ám ő egész nap csak a Holdban hajózó szerelmeséről, a Holdbeli csónakosról álmodozik.
 
 
 
A kiállítást Vida Péter színművész nyitja meg, aki pályája során kétszer is találkozott a mesejátékkal: játszott a Miskolci Nemzeti Színház 19889- es bemutatóján, a budapesti Nemzeti Színház előadásában pedig  Bolond Istókot formálta meg. 
 

Szerző: emgábor  2011.09.27. 15:47 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szineszmuzeum-miskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr433260351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása