Félévzáró kalandozásunkon Ferenc József nyomába indultunk, s felidéztük a miskolci Elisabeth előadást is.
Vendégünk Kulcsár Imre Déryné-díjas színművész volt (képünkön Seres Ildikóval), aki nemcsak Krúdy Gyula írásait olvasta fel, de mesélt a miskolci Elisabeth kulisszatitkairól is.
A résztvevők megtudhatták, hogy miért mondta le a Miskolcra érkező császár a színház nyitóelőadásán való részvételt? Mi volt a császár kedvenc reggelije és ebéde? Hogyan mentette meg Blaha Lujza 13 huszár életét?
Filmlbejátszás révén megtudhattuk, hogyan készülnek a legfinomabb bécsi cukrászsütemények.
Pikáns ízeket és történeteket is kínáltunk félévzáró rendezvényünkön, melynek kínálatából álljon itt egy recept:
Schratt Katalin kuglófreceptje
Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 2 dl tej, 10 dkg vaj, 3 tojás, 7 dkg porcukor, 35-40 dkg liszt, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, kakaó
Az élesztőt langyos tejben elkeverjük kevés liszttel. Az elkészült kovászt meleg helyen néhány percig pihentetjük.
A vaj háromnegyedét összegyúrjuk a tojással és a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, a kovászt és a mazsolát, a citromhéjat, illetve a kakaót. Simára dolgozzuk, kendővel letakarjuk, és a duplájára kelesztjük.
BeleHozzávalók: 3 dkg élesztő, 2 dl tej, 10 dkg vaj, 3 tojás, 7 dkg porcukor, 35-40 dkg liszt, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, kakaó
Az élesztőt langyos tejben elkeverjük kevés liszttel. Az elkészült kovászt meleg helyen néhány percig pihentetjük.
A vaj háromnegyedét összegyúrjuk a tojással és a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, a kovászt és a mazsolát, a citromhéjat, illetve a kakaót. Simára dolgozzuk, kendővel letakarjuk, és a duplájára kelesztjük.
Beleöntjük a formába, és néhány percig kelesztjük. Előmelegített sütőben, 160-180 fokon 25-30 percig sütjük. Miután elkészült, kiborítjuk, és meghintjük porcukorral.