Április 29-e a Tánc Világnapja vagy más néven a Nemzetközi táncnap. 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság kezdeményezte az ünnepet, amelyen köszöntjük e művészeti ágat és a tánc világának képviselőit. Időpontjául Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapját választották

  A Tánc Világnapi üzenete – 2011
 Anne Teresa De Keersmaeker
 
A tánc azt dicsőíti, ami emberivé tesz bennünket.
Az öröm, a szomorúság, vagyis a számunkra fontos dolgok kifejezésére testünk és érzékeink valamennyi mechanizmusát mozgásba hozzuk a táncban.
Az emberek mindig tánccal ünnepelték életük jeles pillanatait. A test minden lehetséges emberi tapasztalat emlékeinek hordozója.
Táncolhatunk egyedül, és táncolhatunk másokkal. Osztozhatunk abban, ami hasonlóvá tesz, és ami megkülönböztet egymástól.
Számomra a tánc a gondolkodás lehetséges útja.
A táncon keresztül a legelvontabb gondolatoknak adunk testet, mindannak, amit nem tudunk megnevezni.
A tánc kapcsolatot teremt ember és ember között, hidat ver az Ég és a Föld között. A testünkben hordozzuk a Világot.
Végül is, minden tánc egy nagyobb egész, egy olyan tánc része, melynek nincs kezdete és vége.
 
Anne Teresa De Keersmaeker életrajza
A MUDRA iskola és a New York-i Tisch Művészeti Akadémia elvégzése után Anne Teresa De Keersmaeker 1980-ban mutatta be első koreográfiáját, Aschcímmel. 1982-ben Steve Reich zenéjére alkotott táncelőadása korának egyik legmeghatározóbb műve volt. 1983-ban alapította meg saját társulatát, amellyel a Rosas danst Rosast vitte színpadra. Művészeti tevékenységének középpontjában a zene és a tánc közötti kapcsolat áll, ezért szinte magától értetődő, hogy a különböző korok zenéi, művei felkeltették érdeklődését. Amikor 1992 és 2007 között a társulat a brüsszeli Monnaie-ben működött, Keersmaeker több operát is rendezett. A tánc és a szöveg alkotásai állandó elemévé vált. A közelmúltban készült előadásait képzőművészekkel, szobrászokkal folytatott közös munkája jellemzi. 1995-ben a Monnaie-val közösen alapította meg a P.A.R.T.S. iskolát.
 
A Szem muzsikája - Miskolci Nemzeti Színház
Dobos Gergely felvételeivel köszöntjük a  táncművészeket
 
 
 

 

 

  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: emgábor  2011.04.28. 14:39 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szineszmuzeum-miskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr22861986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása