Április 13-án elhunyt Szlaboda István, a Miskolci Nemzeti Színház ny. főpénztárosa, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Sporttörténész Társaság elnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Asztalitenisz Szövetség tiszteletbeli örökös főtitkára.

Szlaboda István 1925. augusztus 24-én született Miskolcon, 1943-ban az Egri Érseki Fiú Felsőkereskedelmiben végzett.

1956. október 3-tól 1990. december 31-ig volt a miskolci színház tagja.

Pista bácsi első pillanattól kezdve lelkes támogatója volt a színészmúzeum létrehozásának, s a megnyitást követően sem csökkent lelkesedése. 2010 karácsonyáig nem volt megnyitó, nem volt rendezvény, amin ő ne lett volna jelen, s ne szólt, ne mesélt volna valami ritkán tapasztalható szeretetteljes tisztelettel a színház művészeiről, dolgozóiról - mindig a legtisztább, legőszintébb rajongással beszélt az általa nagyrabecsült színháziakról. Idén betegsége miatt már nélkülöznünk kellett rendezvényeinken, s hiánya mindenkinek feltűnt, s fájó volt.  

A színház mellett a másik nagy szenvedély a sport, az asztalitenisz volt az életében: az 1945-ben megalakult Miskolc Városi Asztalitenisz Szövetségnek a megalakulástól a megszűnéséig titkára volt. 1950-ben kapta meg edzői oklevelét, majd 1955-ben a Miskolci Törekvés szakosztályvezetője lett. 2009-ig látta el a megyei szövetség főtitkári feladatait. Részt vett  a „B.-A.-Z. megyei Olimpiai kronológia" megjelentetésében, s ő indította el a Borsodi Asztalitenisz Híradót. 

S a színészmúzeum mellett jelen volt egy másik gyűjtemény megteremtésénél is:kezdeményezője volt a  városi sportcsarnokban látható  sport helytörténeti gyűjtemény létrehozásásnak. 

Emlékét megőrizzük!

 

Szerző: emgábor  2011.04.13. 16:09 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szineszmuzeum-miskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr902823375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása