Március 29-én ismét kalandozni hívtuk a művészetek és a gasztronómia iránt érdeklődő színházbarátokat Múzeumi MENÜett estünkre. Mivel március a Nő hónapja volt a Miskolci Galériában, ezért a rendezvénysorozathoz kapcsolódóan  most a színésznők kerültek az est középpontjába.

 Társasági kalandtúránkban állandó kísérőnk Krúdy Gyula. A színésznők álmairól szóló írása után a Napraforgó c. regény filmváltozatának egy rövid részletét vetítettük le: Máthé Évát hallhattuk-láthattuk így újra. Az est hátralévő részében Déryné naplójába olvastunk bele: a színésznő nemcsak a vándorszínészet mindennapjairól írt, de étkezési szokásairól, vendégeskedésiről is beszámolt. A videotechnikának köszönhetően előbb Várhegyi Márta tolmácsolásában hallgathattuk meg első primadonnánk legkedvesebb dalait. Majd Seres Ildikó Jászai-díjas színművész olvasott fel Déryné emlékirataiból: megtudhattuk, hogy a művésznő kedvenc itala volt a kávé. Kávéfőzőmasináját minden útra magával vitte, s szívesen kínálta meg a maga főzte frissítővel színészkollégáit is. Igy  gasztronómiai utazásunk "főszereplője" lett a kávé -  e szállal ismét Sanyolnátha CsomóPonttá is váltunk: az est záró részében Vass Nóra mutatta be Berka Attila Hosszú kávé külön hideg tejjel című kötetét, melyet a program vetélkedőjében részt vettek  — a Spanyolnáthának köszönhetően — jutalomként vehettek át. 

S az est folyamán nemcsak Dérynétől tudhattuk meg az erdélyi töltött káposzta elkészítési módját, de Máthé Éva és Várhegyi Márta recepteskönyvét is fellapoztuk.

Múzeumi Menüett legközelebb:április 28. 

 

Dobos Gergely felvételén

Seres Ildikó,Mikita Gábor és Veres Attila

 

Szerző: emgábor  2011.04.05. 18:57 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szineszmuzeum-miskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr322802554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása