2011. március 25–27.
 
A Miskolci Galéria, a Műcsarnok és a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ szervezésében
 
Helyszínek: Miskolci Galéria – Nagy Kunszt Tanulmányi Múzeum, miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeum
 
A Miskolci Galéria és a Műcsarnok munkatársai számos szakmai programot hoztak létre több éve tartó múzeumpedagógiai együttműködésük során. A két intézmény 2009-ben kezdte el múzeumpedagógiai módszertani képzések szervezését Utazó konferencia néven azzal a céllal, hogy a fővárosi és négy vidéki helyszínen megszervezett bemutató foglalkozások és tanácskozások segítsék a kisebb városokban, falvakban képzőművészeti múzeumpedagógiával foglalkozó kollégák bemutatkozási esélyeit.
Az Utazó konferencia folytatásaként 2010 októberében közel 40 résztvevő öt napig dolgozott együtt a Műcsarnokban és a Bajor Gizi Színészmúzeumban, hogy a gyakorlati tevékenység és konzultációk során programokat dolgozzanak ki a szervező intézményekben bemutatott kiállításokhoz. A képzés sikerességet mutatja, hogy a konkrét kiállításokra kidolgozott programokból idáig 17 foglalkozást tartottak meg a résztvevők.
 
Az Utazó workshop tavaszi programja 2011 márciusában, a Miskolci Galéria intézményeiben, a Nagy Kunszt Tanulmányi Múzeumban, és a miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeumban valósul meg. Mindegyik helyszínen, az időszakos kiállításokhoz kapcsolódóan, kortárs dráma-, szín- és képzőművészeti, valamint rendhagyó pedagógiai módszereket ismertető előadásokat hallgathatnak meg a résztvevők, akik bekapcsolódhatnak a kiállításhoz szervezett múzeumpedagógiai programok megtervezésébe. Szeretnénk lehetőséget biztosítani az érdeklődőknek, hogy – a szervezőkkel konzultálva – önálló programokon dolgozhassanak, és a workshop után múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartsanak mind a miskolci, mind a budapesti helyszíneken.
 
A workshopra összesen 30 résztvevőt tudunk fogadni. Jelentkezésüket azutazoworkshop2010@gmail.com e-mail címre várjuk március 20-ig, melyhez kérjük önéletrajzot és motivációs levelet is mellékeljenek.
A workshop részvételi díja 5000 Ft.
 
További információ:
Éliás István – nagykunszt@gmail.com
Szabics Ágnes – aszabics@mucsarnok.hu
 
 
Program:
Péntek (március 25)
13:00 – 18:00 Előadások
 
Miskolci Galéria, Miskolc, Rákóczi u. 2.
-        A kultúra és az ő temploma. Mégis mire jó a múzeum? – Joó Emese, Néprajzi Múzeum (Budapest)/MOKK múzeumpedagógiai szakkoordinátor (Szentendre)
 
Nagy Kunszt Kortárs Képzőművészeti Tanulmányi Múzeum, Miskolc, Hunyadi u. 12.
-        Múzeumpedagógiai gyakorlatok kortárs kiállításokon – Szabics Ágnes képzőművész, a Műcsarnok múzeumpedagógusa
-        Múzeumpedagógiai gyakorlatok a Nagy Kunsztban – Éliás István a Miskolci Galéria múzeumpedagógusa/MOKK múzeumpedagógiai szakkoordinátor
 
Színháztörténeti és Színészmúzeum, Déryné u.
-        Aktuális kiállítások és múzeumpedagógiai gyakorlatok a miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeumban – Mikita Gábor színháztörténész, muzeológus
-        Aktuális kiállítások a Bajor Gizi Színészmúzeumban – Szebényi Ágnes, színháztörténész
 
Szombat (március 26)
9:00 – 16:00 Gyakorlatok
 
-        Hozzáférés, hasznosítás, pedagógia. Beszéljünk a múzeum nyelvén! – Joó Emese, Néprajzi Múzeum (Budapest)/MOKK (Szentendre)
-        A másik? Nem. – Két nem, hét kiállítás – Bán András, művészettörténész, a Miskolci Galéria igazgatója
-        Programok kitalálása és kidolgozása a kiállításon – gyakorlat
-        Egy múzeumpedagógiai óra megtervezése – gyakorlat, konzultáció
 
Vasárnap (március 27)
9:00 – 13.00
-        Programtervek bemutatása, megbeszélése
-        Egyéni konzultáció
-        A programok meghirdetése
Szerző: emgábor  2011.03.02. 11:57 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szineszmuzeum-miskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr932703764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása