A Múzeumi MENÜett nézőinek kérésére elindítjuk színházi szakácskönyvünket.

Várhegyi Márta ajánlata:                                                                

Sokan azt állítják, hogy primadonna kezébe nem való fakanál, s bíztosra ve­szik, hogy nem is tudhat főzni. Én más véleményen vagyok, mert szeretek, s azt hiszem, tudok is bánni ezzel a szerszámmal. Két kedvenc re­ceptem őszintén ajánlhatom az operett és a jó konyha kedvelőinek.
Az elsőt egy régi szakácskönyvben találtam, Pompadour-mártás a neve. Márcsak kiváncsiság­ból is elkészítettem, nagyon ízlett. Leginkább hal­hoz való e hideg mártás, de hideg húshoz is ad­ható. Habüstbe kevés olvasztott aszpikot teszünk, ehhez kevés cukrot és sót: valamint egy csepp borsot, és elkeverjük jégen. Cseppenként elegen­dő olajat is keverünk hozzá. Előzőleg szép piros paradicsom-mártást fözünk és ebből három evő­kanálnyit belekeverünk. Végül finom ecettel sava­nyítjuk meg; olyan sűrűnek kell lennie, mint a majonéznek. Használatig jégen tartjuk.
A másik receptet az teszi aktuálissá, hogy most kezdődik a gomba-szezon. Egy tucat nagy alakú sampion-gombát megmosunk és meghámozunk. A héját és a szárát finomra vágjuk, ugyanannyi vaj­jal lábasba tesszük, tejbe áztatott zsemlebelet, sót, borsot, két kanál édes tejfölt és vagdalt zöld petrezselymet teszünk hozzá. He kissé megpároló­dott megtöltjük vele a gombákat, aztán jól megvajazott serpenyőben a sütőbe tesszük és húsz percig sütjük, néha egy-egy mogyorónyi vajat rátéve.A mártáshoz veszünk egy nagy fölap­rított hagymát és egy kisebb fölszeletelt sárgaré­pát: ezt vajbanpirítjuk apró kockákra vágott son­kaszelettel együtt; mikor a hagyma pirulni kezd, négy szétvágott paradicsomot (vagy befőtt para­dicsomot) és egy merítőkanál húslevest adunk hozzá. Fél óráig főzzük, kellően megsózzuk és borsozzuk, aztán szitán átszűrjük. Még néhány percig a tűzhelyen hagyjuk, aztán a meleg tálra tálalt gombák alá öntjük. A gombákra lehet kevés zöld petrezselymet is tenni.
(A Színházi Esték 1971-es évfolyamából.)
Szerző: emgábor  2011.04.06. 15:53 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szineszmuzeum-miskolc.blog.hu/api/trackback/id/tr42804795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emgábor 2011.04.06. 16:36:21

Következő szakácsnőnk Máthé Éva lesz.
süti beállítások módosítása